www.tiver.nl Nummer 8 - Januari 2005 

    Woontip
    Onderhoudstip
    Vlekkentip
    Woonvraag
    Interieursuggestie

Aantal leden: 2057


Welkom bij nummer 8 van Woontips Magazine. In nummer 7 kreeg u allerlei tips en ideeŽn omtrent decoreren. Ook hebben we weer een show gehad in onze showroom, waar we workshops hebben gegeven over decoreren. Het was heel leerzaam en gezellig. Meer informatie over onze interieur-decoratie-workshops vindt u hier.

Binnenkort geven we een e-book + video-presentatie uit over decoreren, waarin u allerlei uitgebreide tips en adviezen krijgt over decoreren.

Deze keer neem ik u mee in de wereld van het Swarovski kristalÖ

Veel leesplezier!

Carolien Geurtsen-Vermeulen
Hoofdredactrice Woontips Magazine

   
   Woontip: Swarovski kristallen kroonluchters

Als we spreken over Swarovski kristal, spreken we over het mooiste kristal ter wereld. Het is een hoogwaardig product met een geheel eigen uitstraling.

Daniel Swarovski vond in 1892 een machine uit waarmee men kristallen kon snijden op hoogwaardig niveau. In 1913 begon Swarovski met het produceren van zijn eigen kristal. In eerste instantie waren dit juwelen, maar daarna werden er ook andere producten van kristal gemaakt. Vandaag de dag worden er ook kroonluchters gemaakt van Swarovski kristal.

Bij Tiver Interieurs vindt u mooie en exclusieve verlichting. Elk interieur vraagt om een eigen stijl van verlichting. Daarom hebben we in onze collectie ook allerlei stijlen verlichting. Alles is in een eigentijds klassieke sfeer, maar wel met veel variatie in de collectie.

Op een zeker moment kwamen wij in contact met een bedrijf dat zelf kroonluchters ontwerpt. Dit zijn dus exclusieve modellen en allemaal vervaardigt uit Swarovski kristal. We hebben enkele exemplaren in onze showroom hangen met daarnaast een boek met allerlei modellen in diverse soorten en maten.

Een werkelijk kunstwerk is de kroonluchter die achter in onze zaak hangt. Deze kroonluchter is in totaal ruim 2 meter lang.

De rijen met kristallen eraan worden kettels genoemd. De kroonluchter bevat 109 kettels, die in hoogte verschillen en als een spiraal gevormd zijn. Daarnaast zitten er ook nog eens 80 kettels als buitenrand aan de bovenkant van de kroonluchter. Aan de langste kettel hangen 119 kristallen. In totaal bevat deze kroonluchter 8000 kristallen. Elke kristal wordt apart geslepen en gepolijst.

Swarovski onderscheidt zich van de andere kristalproducenten wereldwijd door de slijpwijze en het lood gehalte van het kristal. Daar waar andere kristalsoorten een loodpercentage hebben van 24%, heeft Swarovski kristal een loodpercentage van 32% of hoger.

Hoe meer lood er in het kristal verwerkt is, des te beter wordt het licht dat op het kristal valt gescheiden. Ook de slijpwijze van het kristal is bepalend voor de kleurscheiding door het kristal. Eťn van de kenmerken van Swarovski kristal is, dat het mooi fonkelt en dat er allerlei kleuren zichtbaar zijn in het kristal. De hoeken waarin het Swarovski kristal is geslepen zijn zeer scherp. Er komen geen rondingen voor op het kristal. Het kristal bestaat dus uit vlakken (facetten) die ook echt vlak zijn.

De kristallen worden aan elkaar bevestigd door schakeltjes. Deze schakeltjes zijn van nikkel en worden allemaal gedompeld in een 24 karaats goudbad. Als de schakeltjes van goud gemaakt zouden zijn, zou dit te zacht materiaal zijn, vandaar dat er als basis voor nikkel is gekozen. Ook het frame waar de kettels aan bevestigd zijn, is van nikkel dat gedompeld is in een 24 karaats goudbad. In plaats van goud, kunnen de schakels en het frame ook in verzilverd nikkel. De kroonluchter weegt in totaal Ī 35 kg.

Met het plaatsen van deze kroonluchter is men minimaal 4 uren bezig. Allereerst wordt het frame geplaatst en daarna worden stuk voor stuk de kettels aan het frame bevestigd. Met handschoentjes aan worden deze kettels opgehangen, om te zorgen dat de kristallen niet vies en vet worden.

Deze kroonluchter kan toegepast worden in een ruimte met een hoog plafond (zoals bij ons in de showroom). Maar ook in een kamer met een plafond van een gemiddelde hoogte kan deze kroonluchter toegepast worden. Zo wordt de kroonluchter ook wel in een hoek van de kamer gehangen, waardoor hij dichter bij de grond hangt.

Over het onderhoud van deze kroonluchter leest u meer bij de rubriek onderhoudstip.

 
   
   Onderhoudstip: Hoe houd ik kristal schoon?

Ons advies voor het schoonhouden van een kristallen kroonluchter is door deze af en toe met een droge microvezel doek af te nemen. Deze doeken worden ook wel wonderdoekjes genoemd. Geen afwasmiddelen e.d. gebruiken hiervoor.

 
   
   Vlekkentip: Algemene vlekken in bekledingstof

Gemorste substantie zo snel mogelijk afschrapen met een lepel of mes. Werk van buiten naar binnen om de vlek niet groter te maken. Substantie niet in de stof drukken. Vochtige vlekken eerst droog deppen met tissue of doek (niet wrijven). Vervolgens vlek bevochtigen met vlekoplosser (TMC520 bijvoorbeeld). Eerst op een onopvallende plaats testen of er geen verkleuring optreedt. Daarna droog deppen. Deze behandeling 3 tot 5 maal herhalen. Zonodig nabehandelen met sodawater. 5 eetlepels soda op 1 liter warm water. Droogdeppen, bevochtigen met witte keukenazijn, weer droogdeppen, bevochtigen met lauw water, nogmaals droogdeppen en nadrogen met fŲhn.

Specifieke vlekoplossers voor bekledingstof, komen aan bod in de komende nummers van Woontips Magazine.

 
   
   Woonvraag: Is kersen te combineren met roomwit?

Vraag:
Wij hebben een klassiek kersen houten inrichting. Ik wil dit graag combineren met een room witte eetkamertafel en salontafel. Is dit een combinatie die mogelijk is bij onze bestaande meubelen?

Antwoord:
Kersen kan in principe goed gecombineerd worden met o.a. roomwit of zwart. Deze combinatie kunt u dus maken. Het model en de stijl van de nieuwe meubelen spelen natuurlijk ook een grote rol bij het combineren met de bestaande meubelen. Wat het mooiste zou zijn, is als in de roomwitte meubelen een detail kersen terug zou komen. Dan wordt het nog meer een eenheid, maar dit is natuurlijk niet altijd mogelijk.

 
   
   Interieursuggestie: Decoratieve glazen windlichten

Met deze glazen windlichten in de vorm van een bloem, brengt u kleur en sfeer in uw interieur. Omdat het glas een roodtint heeft, geeft het een mooie warme uitstraling. Deze gezellige uitstraling bereikt u wanneer er een kaarsje in brandt, maar ook wanneer er geen kaarsje in zit en u het met iets anders decoreert.

Wanneer u iemand een cadeau wilt geven, zijn deze windlichten ook zeer geschikt. Ze zullen zeker in de smaak vallen!

De afmetingen zijn: 11,5 cm. breed (bovenkant)
                                     8 cm. hoog


(Klik op de foto voor meer foto's)

Prijs per set:       € 24,- (incl. verzendkosten)
(Zolang de voorraad strekt)

Om te bestellen klik hier.