www.tiver.nl Nummer 6 - November 2004 

    Woontip
    Onderhoudstip
    Vlekkentip
    Woonvraag
    Interieursuggestie

aantal leden: 1492


Welkom bij nummer 6 van Woontips Magazine. In Woontips Magazine nummer 4, hebben we het uitvoerig gehad over leder. Ook hebben we aangegeven dat er een speciale ledershow bij ons in de showroom zou komen. Inmiddels is deze show achter de rug en het was een geweldig succes. Wat we van mensen hoorden, was dat ze het uniek vonden om eens een kijkje te kunnen nemen achter de schermen van een meubelmaker. Die kans krijg je normaal niet zo snel.

Omdat we op deze ledershow zoveel enthousiaste reacties hebben gekregen, hebben we besloten om de show nog een keer over te doen, maar dan bij de meubelmaker zelf. Het grote verschil en voordeel hiervan is, dat u deze keer het productieproces niet alleen op DVD ziet, maar ook in werkelijkheid een rondleiding krijgt in de fabriek. Bent u ook op zoek naar lederen zitmeubelen en vindt u het leuk en leerzaam om met ons een dagje uit te gaan naar een meubelfabriek, klik dan hier voor meer informatie.

In dit nummer van Woontips Magazine, geven we tips over verlichting in uw interieur.

Veel leesplezier!

Carolien Geurtsen-Vermeulen
Hoofdredactrice Woontips Magazine

   
   Woontip: Wat komt er allemaal kijken bij verlichting in de woonkamer?

Met verlichting kunt u de sfeer in een kamer maken of breken. Verlichting is een zeer belangrijk onderdeel van het interieur. Zowel vanuit praktisch oogpunt, als ook vanuit decoratief oogpunt, is het goed om aandacht te besteden aan de verlichting in huis.

Verlichting kan voor diverse doeleinden gebruikt worden. Het is daarom essentieel om te kijken naar de functie en kenmerken van een ruimte (of een deel daarvan). Wij richten ons op de verlichting in de woonkamer. Nu is elke ruimte anders en ook de wensen van iedereen zijn vaak verschillend. Dit is natuurlijk bepalend voor het soort lampen dat gebruikt kan worden in een ruimte.

We verdelen licht in de woonkamer in 3 groepen:

  1. Werkverlichting
  2. Accentverlichting
  3. Sfeerverlichting

Bij het maken van een lichtplan is het essentieel om te zorgen dat er voldoende lichtpunten zijn in de kamer. We noemen dit ook wel "voldoende gespreid lichtniveau". Er mogen in een kamer dus geen donkere hoeken zijn. Naast het aantal lichtpunten die een kamer heeft, is natuurlijk ook het soort licht van grote invloed. Bovenal mag het licht niet te fel zijn. Het moet een gezellige sfeer creŽren in huis.

Werkverlichting
Verlichting kan voor verschillende doeleinden gebruikt worden. Zo kan er bijvoorbeeld in een woonkamer een werkplek zijn ingericht, waar wat feller licht gewenst is. Dit kan gerealiseerd worden door bijvoorbeeld een aparte hanglamp boven de betreffende werkplek te hangen. Bij een bureau wordt ook vaak gekozen voor een speciale bureaulamp, staande leeslamp of staande up-lighter met halverwege een leeslamp. Belangrijk bij licht voor de werkplek is, dat het lichtpunt op een aparte schakelaar aangesloten is en dat er een dimmer op zit.

Accentverlichting
Wanneer we iets specifieks willen uitlichten, noemen we dat accentverlichting. Hier bedoel ik bijvoorbeeld een schilderij mee, een beeld of een vaas met bloemen. Het verlichten van deze items gaat heel goed met spotjes. Het kenmerk van spots is, dat ze een lichtbundel uitstralen. Sommige spots hebben een brede bundel en andere een smalle. Ook in vitrines zien we vaak dat er spotjes ingebouwd zijn, waardoor een lichtbundel schijnt in de vitrinekast op een bepaald item.

Sfeerverlichting
Het woord zegt het al... sfeerverlichting zorgt voor sfeer in huis en mag dus zeker niet te fel zijn. Wat hierbij belangrijk is, is bijvoorbeeld de kleur van het licht. De kleur van het licht kunt u op diverse manieren beÔnvloeden. Er zijn bijvoorbeeld soft tone gloeilampen of zelfs lampen met een terracotta afwerking. Dit soort lampen zorgt voor warm licht. Wat bij een schemerlamp ook invloed heeft, is de binnenkant van de kap. Wanneer de binnenkant van goud is, creŽert u daar een warm licht mee. Ook scheelt het of de kap van de lamp veel of weinig licht doorlaat. Wanneer met dimmers gewerkt wordt, kan het licht het beste geregeld worden. Er kunnen dan ook lampen in met een hoger wattage, omdat met de dimmer het licht weer minder fel gemaakt kan worden. Er kan zowel met gloeilampen als halogeenlampen gewerkt worden.


(Klik op de foto voor een vergroting)

TL-lampen horen niet in een woonkamer thuis. Zij zorgen niet voor sfeer. Een TL is meer een praktische lamp, die in een keuken of kantoor gebruikt kan worden.

Wat ook een rol speelt bij de kleur en sterkte van het licht, is de reflectie. Hiermee bedoel ik dat het licht een ander resultaat geeft, wanneer het reflecteert tegen een lichte muur of tegen een donkere muur. Een lichte kamer heeft minder lichtsterkte nodig dan een donkere kamer.

Welke lamp op welke plaatsÖ
Een eetkamertafel kan voor diverse doeleinden gebruikt worden. Doorgaans wordt er aan gegeten, maar ook wordt er vaak de krant op gelezen, een spelletje op gedaan enz. Wanneer je aan het eten bent, wil je niet altijd per definitie hetzelfde licht als wanneer je de krant leest of een spelletje speelt. Een hanglamp boven de eetkamertafel is zeer decoratief en heeft bovendien een praktische functie. Het is dan ook raadzaam om er een lamp te plaatsen, die licht geeft op het tafelblad. Met behulp van een dimmer kunt u de sterkte van het licht regelen, zodat u per activiteit het licht kunt instellen.


(Klik op de foto voor een vergroting)

De verlichting bij de zithoek is op allerlei manieren te realiseren. In sommige gevallen worden er enkele spots aan het plafond geplaatst, om diverse wanden of hoeken te kunnen belichten. Ook hier is een dimmer gewenst, zodat u de sterkte van het licht zelf in kunt stellen.

Wat minder vaak voorkomt, maar zeker decoratief en gezellig is, is een hanglamp boven de salontafel. Belangrijk hierbij is, dat u let op de hoogte, zodat u er geen hinder aan ondervindt bij bijvoorbeeld het TV kijken. U moet er dus goed onderdoor kunnen kijken.

Bij een zithoek wordt vaak gekozen voor lampen op bijzettafels. Dit kunnen schemerlampen zijn, maar daarnaast zijn er tal van modellen die hier toegepast kunnen worden. Een andere mogelijkheid is 2 staande lampen aan beide zijden van de bank. Waar u hierbij op moet letten, is dat de lampen niet te hoog zijn.

In diverse delen van de kamer kunt u verlichting aanbrengen. Dit kunt u doen door vaste lichtpunten te maken, zoals bijvoorbeeld wandarmaturen. Een andere manier zijn staande lampen. In een donkere hoek haalt een staande up-lighter de sfeer weer helemaal op. Wat ook heel decoratief is en zorgt voor gezellig licht in een deel van de kamer, is een side-table (muurtafel), met daarop 1 of 2 mooie lampjes.

Tip:
Wanneer u bezig bent met het (ver)bouwen van een huis, is het verstandig om in de wanden alvast meerdere lichtpunten aan te brengen. Wanneer u dit niet doet en u later wandarmaturen aan wilt brengen, lopen de snoeren over de muur i.p.v. dat ze weggewerkt zijn in de muur. Ook dubbele stopcontacten zijn handig, wanneer 1 van de 2 stopcontacten op 1 schakelaar zit. Op die manier kunt u bij elk dubbel stopcontact bijvoorbeeld het rechtse aansluiten op de schakelaar en hier uw verlichting in doen. Met 1 druk op de knop is dan heel uw kamer verlicht. Dit kunt u ook doen met de stopcontacten verdeelt over 2 schakelaars. Ook op deze schakelaars kan natuurlijk een dimmer.

Voor meer voorbeeldfoto's waar sfeerverlichting is toegepast, klik hier.

 
   
   Onderhoudstip: Hoe onderhoudt u alcantara?

U kunt alcantara met een zachte borstel of een droge doek afstoffen. Bij veel stof kunt u ook de stofzuiger gebruiken. Af en toe reinigt u de alcantara met een licht bevochtigde witte doek van katoen. Gebruik geen gekleurde doeken, want deze kunnen inkt afgeven. 1 keer per jaar kunt u het alcantara grondig schoonmaken. Alcantara is wasbaar in de machine op 30įC. Bij vaste stoffering, gaat u als volgt te werk: stof de bekleding eerst goed af. Bevochtig de stof met een uitgewrongen zachte doek of spons met schoon water. Let hierbij goed op, dat u het weefsel niet in de diepte nat maakt, maar alleen aan de oppervlakte. Daarna behandelt u het nogmaals met een vochtige doek met schoon water en laat het goed drogen (1 nacht). Wanneer de stoffering droog is, behandelt u deze na met een zachte borstel.

 
   
   Vlekkentip: hoe haalt u bepaalde vlekken uit uw tapijt?

Vlekken zoals alcoholische dranken, likeur, gras, groenten, fruit en reukwaren kunt u shamponeren. Bij shamponeren gebruikt u 1 eetlepel afwasmiddel op 1 liter water. Vervolgens dept u met een spons op de vlek. U kunt daarna eventueel nog deppen met brandspiritus. Met een doek en schoon water nadeppen. Vervolgens met een droge doek deppen.

P.S: Tiver Interieurs levert ook vlekkenspray 'TMC 520' om doeltreffend en veilig vlekken, veroorzaakt door bloed, drank, fruit, olie, smeer en make-up, te verwijderen uit meubelstoffen en tapijt.

 
   
   Woonvraag: Welke kleuren kan ik combineren met terra?

Vraag:
We hebben een lambrisering met open vakken waar een structuur in zit en nu willen we de vlakken terra maken, maar we weten niet zo goed welke kleur er bij kan. Zouden jullie ons kunnen helpen?

Antwoord:
De kleuren die u kunt combineren zijn natuurlijk ook afhankelijk van de overige kleuren in uw interieur, zoals bijv. de kleur van de gordijnen, bekleding, vloer etc. Ik kan u wel enkele kleursuggesties geven, die goed gecombineerd kunnen worden met terra. Terra is een mediterrane kleur. Andere mediterrane kleuren kunnen vaak goed gecombineerd worden met terra. Zo kan bijvoorbeeld steenrood, aquablauw, olijfgroen of een roomkleur met een lichtere terra tint erin goed bij terra.

Het is dus verstandig om eerst te kijken naar de overige kleuren in uw interieur en daar rekening mee te houden bij het kiezen van de kleur op de muren. U kunt zo'n kleurcombinatie rustig houden door bijvoorbeeld terra te combineren met een lichtere tint terra. U kunt ook een kleur gebruiken die een groter contrast te weeg brengt. Voor exacte kleuren van verf, kunt u ook in een speciaalzaak waar verf wordt verkocht advies vragen aan de hand van een kleurenwaaier.

 
   
   Interieursuggestie: Glazen karafset


(Klik op de foto voor een vergroting)

Prijs per set:   Ä 45,-  incl. verzendkosten
(Zolang de voorraad strekt)

Bestellen:
Betalingen geschieden d.m.v. een eenmalige incasso.
Wanneer het bedrag bij ons binnen is, verzenden wij direct het product.

Het is belangrijk dat u het volgende duidelijk vermeldt in de mail:
- Naam
- Adresgegevens
- Rekeningnummer
- Telefoonnummer

Zoals vanzelfsprekend gaan wij zeer vertrouwelijk met uw gegevens om.

Om te bestellen klik hier.

P.S. Het on-line bestelsysteem voor Woontips Magazine is in ontwikkeling en zal binnenkort in gebruik genomen worden.