www.tiver.nl Nummer 4 - september 2004 

    Woontip
    Onderhoudstip
    Vlekkentip
    Woonvraag
    Interieursuggestie


Welkom bij weer een nieuw nummer van Woontips Magazine. In nummer 3 hebben we verschillende houtsoorten bekeken en de kenmerken daarvan. In dit nummer is leder aan bod. Er zit veel verschil in ledersoorten onderling, maar waar zit dat verschil dan in?

Ontdek het in dit nummer van Woontips Magazine!

Veel leesplezier!

Carolien Geurtsen-Vermeulen
Hoofdredactrice Woontips Magazine

   
   Woontip: De verschillen ontdekken tussen het grote aanbod lederen meubelen?

Misschien ziet u van een afstand niet het verschil tussen 2 bepaalde lederen meubelen. Maar schijn bedriegt soms. Het is belangrijk om te weten wat voor leder het is, hoe dik het is, hoe het gekleurd is etc. Daarom ga ik u wat handige tips en informatie geven over leder.

Leder is een natuurproduct. Het veroudert in de loop der tijd… net als hout. Het is vrijwel altijd afkomstig van huiden van runderen of schapen.

Enkele factoren die meespelen bij het bepalen van de kwaliteit van het leder zijn o.a. de herkomst en de behandelingsmethode.
U kunt zich wel voorstellen dat er verschil in zit, of een rund geleefd heeft in Spanje of in bijv. Oostenrijk. De huiden van Spaanse runderen zijn vaak droog door de zon en slecht van kwaliteit. Een rund dat geleefd heeft in Oostenrijk heeft daarentegen een veel betere kwaliteit huid. De kwaliteit van het leder bepaald dus o.a. de prijs van het meubel. Dan zit er ook nog verschil in de dikte van het leder en welk gedeelte van de huid gebruikt wordt. Van nature heeft een huid een beschermlaag. Bij goede kwaliteit meubelen wordt dan ook de bovenlaag van de huid in tact gelaten, zodat die natuurlijke beschermlaag behouden blijft en een natuurlijke nerf zichtbaar is. Deze huiden worden ook niet zwaar geschuurd, want dat zou ten kosten gaan van die beschermlaag.

Hoe maken we van een huid een bruikbaar stuk leder?
Wanneer een onbewerkte huid afgeleverd wordt, wordt deze ingewreven met pekel (zout). Dit zorgt ervoor dat de huid goed blijft en niet gaat stinken. Wanneer de betreffende huid aan de beurt is, wordt de huid ontdaan van de pekel en in een trommel gedaan met o.a. kalk. Daar wordt de huid ontdaan van de haren en wordt het gezuiverd. Veel mensen denken dat een huid bruin is van nature… dit is echter niet zo. Wanneer de huid ontdaan is van de haren en gezuiverd is, ziet een huid er blauwig wit uit. Men noemt dit wet blue.

De huid wordt op een band uitgelegd en wordt door een computer gecontroleerd op fouten zoals gaatjes, littekens en dunne plekken. Aan elke huid wordt een kwaliteitswaarde gegeven variërend van A t/m E, waarbij A de beste kwaliteit is en E de slechtste. De fabrikanten die bij Tiver Interieurs leveren gebruiken uitsluitend A en voor sommige delen van een meubel B kwaliteit leder. U kunt zich wel voorstellen dat een huid met A kwaliteit een stuk duurder is dan een huid die E kwaliteit heeft.

Nadat de huiden gecontroleerd zijn, worden deze gesneden op de gewenste dikte. Er moet altijd een klein laagje afgehaald worden van de onderkant. Normaal gesproken wordt ± 1,6 mm gebruikt voor goede kwaliteit meubelen. Onze topleverancier in lederen zitmeubelen hanteert een dikte van 2,2 tot 2,6 mm dik. Bij osleder wordt zelfs 3 mm verwerkt. Om dit leder te verwerken, worden dan ook speciale machines gebruikt door goede vakmensen.

Na het snijden van de huid worden de huiden met een goede kwaliteit gekleurd in een soort trommel met verf. We spreken hier dan van door en door gekleurd leder, omdat de hele huid doordrenkt raakt van de verf en niet alleen de toplaag geverfd wordt.

Vervolgens wordt de huid in een pers gelegd en wordt al het vocht eruit geperst. Tenslotte wordt de huid opgerekt tot de oorspronkelijke grootte. Dit wordt gedaan om later overmatige plooivorming en dergelijke te voorkomen. Vaak wordt er nog een laagje aangebracht die een bepaalde bescherming en finish geeft aan het leder. De huiden zijn klaar voor gebruik…
Leder is onder te verdelen in de volgende groepen:
  • Vol aniline leder
  • Semi aniline leder
  • Afgedekt leder
  • Nubuckleder
  • Gedekverfd leder
  • Schapenleder

Vol aniline leder dankt haar naam aan de manier van verven. De huiden worden na het looien in trommels en baden door en door gekleurd met synthetische verfstoffen. Het leder krijgt geen beschermlaag, waardoor het na verloop van tijd een beetje vettig wordt. Velen vinden dat het leder er mooier op wordt… het leeft als het ware meer.

Semi aniline leder is hetzelfde als vol aniline leder, echter hier wordt wel een lichte beschermlaag aangebracht. De bescherming slijt er binnen ± 5 jaar af, afhankelijk van het gebruik.

Afgedekt leder is ook door en door gekleurd en wordt afgedekt met een sterke laklaag, die het leder beschermd tegen vet en vloeistoffen e.d. Deze kwaliteit blijft het langst mooi. Wanneer u een praktische ledersoort wilt, bevelen wij deze ledersoort hoog aan.

Nubuck leder is ook door en door gekleurd en is vervolgens opgeschuurd, waardoor een fluweelachtig uiterlijk gecreëerd wordt. Deze soort leder is erg mooi, maar heeft geen beschermlaag, waardoor ook hier het gebruik snel zichtbaar wordt. Er kan een speciaal hiervoor ontwikkelde spray opgezet worden, die het leder beschermt tegen vloeistoffen en vlekken. Deze spray beschermt echter niet tegen het smoezelig worden en slijt er langzaam af. U kunt het leder opnieuw inspuiten, zodat er weer een nieuwe beschermlaag op komt.

Wist u dat?
Wanneer de "haarzijde" (bovenkant huid) gebruikt wordt, noemen we het nubuck (indien opgeschuurd) en wanneer de "splitzijde" (binnenkant huid) gebruikt wordt, dan heet het suède.

Gedekverfd leder is niet door en door gekleurd, maar heeft een dekkend verflaagje over zich. Als het leder beschadigt, wordt de lichte ondergrond van het leder zichtbaar. Deze methode wordt alleen bij goedkope meubelen toegepast, waarbij het leder vaak gesplitst is en de binnenkant van de huid (ook wel 2e huid genoemd) gebruikt wordt. Het nadeel hiervan is dat de natuurlijke vetlaag die een huid heeft, niet gebruikt wordt, waardoor slijtage veel sneller gaat. Het wordt ook wel splitleder genoemd. Dit type leder is zo dun en glad, dat het er niet natuurlijk uitziet. Daarom wordt er vaak een nerf kunstmatig op aangebracht d.m.v. een wals. Door het oprekken van het leder in het gebruik, verdwijnt deze nerf. Deze meubelen zijn geen lang leven toebedeeld en vindt u dus ook niet in het assortiment bij Tiver Interieurs.

Schapenleder is over het algemeen iets minder sterk dan rundleder, maar altijd nog sterker dan stof. Niet elk meubel kan in schapenleder worden uitgevoerd, omdat de huiden van schapen veel kleiner zijn dan die van een rund. Daarom worden er vaak speciale modellen ontwikkeld voor schapenleder, welke u o.a. kunt herkennen aan de stiknaden op de grotere vlakken, zoals voor- en achterrug. Schapenleder wordt meestal niet afgelakt, maar in de was gezet. Met antiekwas kan een mooie patine aangebracht worden, die de fauteuil of bank een authentieke uitstraling geeft.

Wat al deze ledersoorten gemeen hebben, is dat het natuurproducten zijn. Omdat het een natuurproduct is, kan het niet altijd helemaal perfect zijn. Er kan een litteken of een insectenbeet in zitten en ook de nerf is op sommige plaatsen grover dan elders. Leder is gevoelig voor direct zonlicht en hitte (bijv. open haard).

Ook transpiratie van iemand die bloedverdunnende middelen gebruikt, kan schadelijk zijn voor het leder. Op de armen, waar de handen liggen en op de rug waar het hoofd ligt, ontstaan dan plekken, die niet meer gerepareerd kunnen worden. Bij een niet afgedekte kwaliteit is dit natuurlijk sneller zichtbaar dan bij een ledersoort met een beschermlaag. Het onderhoud van uw lederen zitmeubel is afhankelijk van de afwerklaag die erop zit. Het is dus belangrijk om te weten wat voor soort leder u heeft, alvorens u het gaat behandelen met een onderhoudsmiddel.

Bezoek onze ledershow op 8 oktober 2004!
Om onze klanten zo goed mogelijk van dienst te zijn en op de hoogte te houden van de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van wonen, organiseren wij enkele malen per jaar een show in onze showroom. Onze topleverancier van lederen zitmeubelen 'Mol Gestoffeerde Zitmeubelen', komt 8 oktober 2004 naar Tiver Interieurs. U krijgt dan de kans om eens een kijkje te nemen achter de schermen van een meubelmaker. Een kans die u zeker niet voorbij mag laten gaan.

Als u graag eens in de praktijk wilt zien hoe leder verwerkt wordt tot meubel en wat er allemaal bij komt kijken, kom dan ook naar Tiver Interieurs op 8 oktober 2004. Voor tijden en meer informatie, klik hier.

 
   
   Onderhoudstip: Hoe onderhoud ik semi-aniline leder en afgedekt leder?

Omdat beide ledersoorten een bepaalde beschermlaag hebben, mogen deze allebei met ledercrème behandeld worden. Alvorens u het meubel gaat behandelen is het goed om het te reinigen met ledercleaner. Wanneer u dit niet hebt, kunt u met een vochtige doek de bank afnemen en met een droge doek het leder nawrijven.

U kunt transparante ledercrème gebruiken, wanneer u het leder wilt voeden. Dit is puur voor het onderhoud van het leder. Wanneer u kleine beschadigingen in het leder hebt of wanneer het leder wat licht is op een bepaalde plek, kunt u ledercrème met kleur gebruiken. Dit product voedt het leder en haalt tevens de kleur wat op. Het beste kunt u voor deze behandeling een pluisvrije doek gebruiken. Na de behandeling laat u het een nachtje intrekken en de volgende dag wrijft u dan met een droge doek het leder goed na.

 
   
   Vlekkentip: Hoe verwijder ik een vlek uit semi-aniline leder en afgedekt leder?

Het is belangrijk om de substantie zo snel mogelijk te verwijderen met een lepel of een doek. Werk van buiten naar binnen, zodat de vlek niet groter wordt. Daarna behandelt u de vlek met een vochtige doek met schoon water. Als dit niet helpt, kunt u dit doen met een sopje van lauw water en afwasmiddel. Als u dit doet, dient u met een vochtige doek en schoon water het leder nog een keer af te nemen. Met een droge doek dept u het vervolgens droog. De vlek kunt u eventueel nabehandelen met wat ledercrème ter verzorging van het leder. Specifieke hardnekkige vlekken die niet op deze manier te behandelen zijn, komen in de loop der tijd aan bod in Woontips Magazine.

 
   
   Woonvraag: Wat zijn de nieuwste trends op het gebied van leder?

Wat o.a. een nieuwe trend is bij onze topleverancier, is het leder met een riblook. Het is een hoge kwaliteit leder waarbij de natuurlijke beschermlaag behouden is. Hier wordt aan het einde van het proces een ribprint op gemaakt.Dit leder is zeer trendy en wordt vaak gebruikt als detail op een bank of fauteuil. Bij de wat strakkere modellen wordt ook vaak gekozen om het meubel helemaal te stofferen in dit leder. Leder met krokodillen- of slangenprint bestaat al langer, maar is niet voor alle interieurs weggelegd. Het ribleder is dus een goede aanvulling op het gebied van leder.

 
   
   Interieursuggestie

Omdat dit nummer van Woontips Magazine in het teken van leder staat, bieden we een onderhoudspakket aan dat afgestemd is op semi-aniline leder of afgedekt leder (het leder moet dus een beschermlaag hebben). Het is geschikt voor rundleder, niet voor schapenleder.

Het pakket bevat:
Ledercleaner + Transparante ledercrème + Pluisvrij doekje.

Prijs onderhoudspakket leder: € 19,60 incl. verzendkosten

Betalingen geschieden d.m.v. een eenmalige incasso.
Wanneer het bedrag bij ons binnen is, verzenden wij direct het product.

Het is belangrijk dat u het volgende duidelijk vermeldt in de mail:
- Naam
- Woonplaats
- Rekeningnummer
- Telefoonnummer
- Aantal pakketten

Zoals vanzelfsprekend gaan wij zeer vertrouwelijk met uw gegevens om.

Om te bestellen klik hier.

P.S. Het on-line bestelsysteem voor Woontips Magazine is in ontwikkeling en zal binnenkort in gebruik genomen worden.

 
   
   Aanmelden

Hebt u het magazine ontvangen van een vriend of kennis en wilt u zich graag aanmelden op het gratis Woontips Magazine?

Vul dan hieronder uw gegevens in:

Naam:
E-mail adres:
 
 
   
   Enthousiast? Zeg het voort!

Bent u ook enthousiast over Woontips Magazine? Mail het magazine dan door aan uw vrienden en kennissen. U kunt natuurlijk ook onze website doorgeven: www.tiver.nl.


 
   
   Meer informatie

Voor meer informatie, kunt u altijd terecht op onze website www.tiver.nl.
Ook in onze showroom bent u natuurlijk van harte welkom. Wij ontvangen u in een gemoedelijke sfeer, waar u kunt genieten van de stijlvolle ambiance die u van Tiver Interieurs mag verwachten.