www.tiver.nl Nummer 3 - augustus 2004 

    Woontip
    Onderhoudstip
    Vlekkentip
    Woonvraag
    Interieursuggestie


Van harte welkom bij het derde nummer van Woontips Magazine. In het vorige nummer hebben we besproken, wat voor kleuren er zijn en wat voor effect kleuren hebben in een interieur.

In dit nummer gaan we eens kijken, wat voor soorten hout er zijn en wat de kenmerken hiervan zijn. Vaak wordt in een klassiek interieur gekozen voor houten meubelen, maar ook glas wordt regelmatig toegepast. Daarom behandelen we in een volgend nummer de kenmerken van glas.

Ik wens u veel leesplezier!

Carolien Geurtsen-Vermeulen
Hoofdredactrice Woontips Magazine

   
   Woontip: Waar moet ik op letten bij het aanschaffen van houten meubelen?

Het is goed en leuk om te weten wat de uitstraling en kenmerken zijn van een bepaalde houtsoort. We zullen enkele houtsoorten behandelen, die regelmatig toegepast worden in een klassiek interieur.

Om te beginnen leg ik u uit wat er aan vooraf gaat, voordat het hout gebruiksklaar is.

  • Allereerst wordt een boom gekapt of gerooid. We spreken van rooien, wanneer de hele boom met een deel van de wortels wordt neergehaald. Bij kappen blijft een deel van de boom staan.
  • Direct na het kappen, worden de stammen ontveld, dus ontdaan van de schors. Daarna vindt er bij een aantal boomsoorten wateren plaats. Met wateren bedoelen we het opslaan van stammen in water, met als doel de groeistoffen uit de stam in het water af te vloeien. Dit voorkomt dat de stam gaat rotten.
  • Om bruikbaar hout te krijgen, moet de boomstam eerst gezaagd worden.
  • Gezaagd hout bevat over het algemeen 40% tot 50% water en moet gedroogd worden, voordat er meubels van gemaakt kunnen worden. Het is belangrijk dat het hout gelijkmatig gedroogd wordt, anders gaat het hout scheuren. Het drogen van hout kan o.a. in de open lucht. In dit geval duurt het maanden tot soms jaren, voordat het hout droog is. Vandaar dat het hout vaak gedroogd wordt in speciale droogkamers. Hier wordt de temperatuur beheerst en de vochtige lucht verwijderd.

Kenmerken van diverse houtsoorten:

Eikenhout:
De europese eik groeit in Europa en Klein-Azië. Eikenhout is zeer duurzaam en sterk. Eikenhout heeft een vrij grove nerf en een gevlamde tekening. Vroeger werd deze houtsoort vaak gebruikt op een vrij massieve wijze, zoals dikke tafelbladen, dikke poten enz. Tegenwoordig echter, wordt eikenhout zeer verfijnd verwerkt en in allerlei kleuren gelakt of gebeitst. Zo heb je bijvoorbeeld eikenhout in kersen kleur. Eikenhout is zo sterk dat er niet gemakkelijk een deukje in komt.

Naast Europees eiken, is er ook Amerikaans eiken. Het verschil tussen de twee is o.a. dat de Amerikaanse eik harder groeit en daardoor een grotere en langere nerf heeft en ook vochtiger is. Doordat het hout vochtig en moeilijk te drogen is, is het eerder geneigd tot scheuren. Amerikaans eiken is dan ook goedkoper hout dan Europees eiken.

Eikenhout (antiek finish)

Kersenhout:
Kersenhout groeit o.a. in Europa, West-Azië en Noord-Amerika. Kersenhout is vrij duurzaam en matig sterk. Het heeft een zeer fijne nerf, oogt vaak glad en heeft een gevlamde tekening. Het heeft van nature vaak een roodbruine kleur. Kersenhout is wat zachter dan eikenhout waardoor er, als er bijvoorbeeld een stomp voorwerp op valt, sneller een deukje in komt. Nieuwe kersenhouten meubelen kunnen na levering nog nakleuren.

Kersenhout

Mahoniehout:
Mahoniehout is afkomstig uit Midden-Amerika. Het is een duurzame houtsoort en is matig sterk tot zacht. Het heeft een fijne nerf en een roodbruine kleur die dieper en donkerder is dan die van kersenhout. Door een mahoniehouten boomstam te schillen in plaats van te zagen verkrijgt men fineer welke een zeer fraaie nerf laat zien. Mahoniefineer meubelen hebben een verfijnde uitstraling en worden doorgaands hoogglans gelakt. Wanneer mahonie massief wordt verwerkt ontstaat een stoere, antieke uitstraling, zeker in combinatie met een wax-afwerking.

Notenhout:
Notenhout is afkomstig uit Europa, Azië en Amerika. Het heeft een redelijke duurzaamheid en hardheid. Het heeft een fijne tot matig grove nerf. Aan sommige notenbomen groeien waardevolle wortelknollen. Hiervan wordt dan fineer gesneden (dunne laagjes) en verkocht onder de naam "wortelnoten". Dit geeft een zeer exclusieve uitstraling en is erg kostbaar.

Bubingahout:
Bubinga is iets bijzonders. Een exclusieve houtsoort, die we minder vaak tegenkomen. Dit hout groeit in West-Afrika en is zeer sterk en zwaar. Het heeft een fijne nerf en is gemakkelijk te verwerken tot meubel. Over deze houtsoort zal ik u wat "inside information" vertellen...

Wist u dat?
Onze leveranciers hun uiterste best doen om de mooiste materialen te verzamelen voor hun meubelen. Dit is nodig om de kwaliteit te waarborgen en een exclusieve uitstraling te geven aan de meubelen.
Voor het bubingahout laat een meubelmaker enkele boomstammen uit Afrika overschepen. Wanneer deze in Antwerpen arriveren, reist hij daar zelf naartoe. Hij laat de stammen doormidden zagen en bekijkt of de tekening en de kwaliteit van de stam goed genoeg zijn voor zijn meubelen. Sommige stammen zijn meer geschikt om massieve delen, zoals poten en regels van te maken en anderen zijn beter geschikt voor deurtjes en (tafel)bladen.
Na kritisch te hebben gekeken naar het hout, geeft de meubelmaker uiteindelijk zijn goedkeuring om het hout te komen leveren. Van dit hout worden daarna mooie tafels dressoirs enz. gemaakt. Zo ziet u dat er een heel proces aan vooraf gaat, voordat het juiste hout gekozen is en verwerkt kan worden.
Alleen het beste is namelijk goed genoeg voor u.

Bubingahout

Afwerking:
In het verwerkingsproces van boom tot meubel, wordt het hout in bepaalde gevallen behandeld met een antiekfinish. Dit wil zeggen dat er handmatig of machinaal gebruikssporen worden gemaakt op het hout. Wanneer het machinaal gedaan wordt, zien we vaak een patroon telkens terugkeren. Bij handmatige behandelingen wordt met een bijtel e.d. het hout bewerkt en antiek gemaakt. Vaak ziet u dit bij exclusieve meubelen. Tiver Interieurs heeft voor het laatste gekozen, omdat hier de hand van de vakman in te zien is en elk meubel weer een kunstwerk op zich wordt.
Wanneer het meubel behandeld is met 2 componentenlak, is het beschermd tegen vuil en vocht (mits niet langdurig ingetrokken). Wanneer u een hete pan of iets dergelijks op de tafel zet, ontstaat er een witte plek. Wanneer het meubel gelakt is, mag u dus nooit iets heets erop zetten. Een meubel dat niet gelakt is, kan wel tegen hitte, maar is niet beschermd tegen vuil en vocht.

Welk meubel past bij u:
Elk gezin is anders... de samenstelling, de gewoontes en ook het gebruik van de meubelen. Wanneer u een leefbare houtsoort wilt, waar een krasje niet al te snel zichtbaar op is, kunt u het beste kiezen voor eiken met evt. een antiekfinish. Wanneer een bepaalde houtsoort of specifieke uitstraling belangrijk is, kunt u kiezen voor één van de andere houtsoorten. Ook bij andere houtsoorten is een antiekfinish mogelijk, waardoor kleine krasjes minder snel zichtbaar zijn en het meubel een andere uitstraling krijgt.

Kortom... het is belangrijk om te weten wat een bepaalde houtsoort doet in het gebruik. Gebruik daarom deze informatie bij het uitzoeken van uw houten meubelen, zodat u de juiste keuzes maakt.

 
   
   Onderhoudstip: Hoe onderhoudt u hoogglans gelakte meubelen?
Hoogglans meubelen zijn redelijk bestand tegen vloeistoffen (mits niet te lang op het hout). Krasjes en lichte beschadigingen zijn sterk opvallend. Om het schoon te houden, kunt u het beste afstoffen met een stofdoek of met een vochtige doek afnemen en nawrijven met een droge doek. Op dit soort meubelen mag geen was of olie gebruikt worden. Kleine krasjes kunt u met een paar druppels Polinol opwrijven. Ook dit product is bij Tiver Interieurs verkrijgbaar.

 
   
   Vlekkentip: Wat doe ik met vlekken in tapijt?

Het is belangrijk om de gemorste substantie zo snel mogelijk af te schrapen met een lepel of mes. Werk naar het midden van de vlek met de pool mee, om de vlek niet groter te maken. Druk de substantie niet in het tapijt. Vochtige vlekken eerst droog deppen met tissue of doek. Niet wrijven. Daarna bevochtigt u de vlek met de betreffende vlekoplosser (is per vlek verschillend. In elk magazine behandelen we weer een andere vlekoplosser). Een algemene vlekoplosser is TMC520. Dit spuit u op de vlek en laat het even intrekken. Eerst op een onopvallende plaats testen of er geen verkleuring optreedt. Daarna droog deppen en de pool tegendraads borstelen. Indien de vlek niet geheel weg is, dan behandeling herhalen. U kunt evt. een föhn gebruiken om het tapijt snel te drogen (niet te dichtbij). Het tapijt mag niet belopen worden zolang het nog vochtig is. Wanneer de vlek eruit is, kunt u het nog stofzuigen.
In de komende nummers geven we u ook nog andere vlekoplossers die u kunt gebruiken.

 
   
   Woonvraag: Wat kan ik voor product gebruiken voor mijn lederen bankstel?

Allereerst is het heel belangrijk om zeker te weten dat het leder beschermd is. Sommige ledersoorten hebben geen beschermlaag en zijn daardoor net zo kwetsbaar als stof. Ook schapenleder vraagt om een speciaal onderhoudsproduct. Voor runds- of osleder met een beschermlaag kan doorgaands transparante ledercrème gebruikt worden, of ledercrème met een kleur om de kleur van het leder wat op te halen. Wij adviseren u om eerst altijd wat crème aan te brengen op een onzichtbare plek van het leder.

Heeft u een woonvraag die u graag aan ons wilt stellen, mail ons dan voor 10 september 2004 en misschien wordt uw vraag wel behandeld in het volgende nummer van Woontips Magazine.

 
   
   Interieursuggestie

Accessoires zijn zeer belangrijk in een interieur. Ze brengen sfeer, gezelligheid en een eigen stijl in huis. Daarom heeft Tiver Interieurs een ruime collectie accessoires. In ons assortiment vindt u o.a. sierkussens. In de maanden augustus en september 2004 kunt u bij Tiver Interieurs sierkussens kopen met 10% korting. 
   
   Aanmelden

Hebt u het magazine ontvangen van een vriend of kennis en wilt u zich graag aanmelden op het gratis Woontips Magazine?

Vul dan hieronder uw gegevens in:

Naam:
E-mail adres:
 
 
   
   Enthousiast? Zeg het voort!

Bent u ook enthousiast over Woontips Magazine? Mail het magazine dan door aan uw vrienden en kennissen. U kunt natuurlijk ook onze website doorgeven: www.tiver.nl.


 
   
   Meer informatie

Voor meer informatie, kunt u altijd terecht op onze website www.tiver.nl.
Ook in onze showroom bent u natuurlijk van harte welkom. Wij ontvangen u in een gemoedelijke sfeer, waar u kunt genieten van de stijlvolle ambiance die u van Tiver Interieurs mag verwachten.