www.tiver.nl Nummer 2 - juli 2004 

    Woontip
    Onderhoudstip
    Vlekkentip
    Woonvraag
    Interieursuggestie

Welkom bij Woontips Magazine nummer 2! Ook afgelopen maand hebben we weer ons best gedaan om leuke en praktische ideeŽn voor u samen te brengen in weer een nieuw nummer van Woontips Magazine.

Vorige keer hebben we het gehad over het stappenplan dat u kunt maken, voordat u uw huis in gaat richten. Deze keer behandelen we de mogelijkheden, die u heeft aangaande de kleuren in uw woonkamer en de effecten ervan.


Wij wensen u veel leesplezier met nummer 2 van Woontips Magazine! Het Tiver-team.

   
   Woontip: Welke kleuren breng ik in mijn interieur?

De kleuren in uw interieur spelen een belangrijke rol bij het bepalen van de sfeer. Elke ruimte is anders en elke ruimte vraagt daarom om een uniek kleuradvies.

Laten we de verschillende effecten van de diverse kleuren eens bekijken...

Wit: Een witte muur bijvoorbeeld, reflecteert licht. Wanneer u een donkere ruimte hebt, die wel wat lichter mag ogen, kunt u kiezen voor wit. Hiermee maakt u de ruimte lichter en bovendien optisch groter. Wit oogt zuiver, kalm, koel en tijdloos. Nu is spierwit wel erg koel, dus vaak wordt er gekozen voor ivoorwit, roomwit, schelpenwit etc. Vaak wordt voor het plafond een wittint gekozen. Dit wordt gedaan, omdat het ruimte creŽert. Stel dat u het plafond in een donkere kleur zou schilderen, dan zou de ruimte lager ogen, waardoor het meer op u af komt.

Enkele voorbeelden van wat kleur doet met een ruimte:

1 2 3
Muren donker
plafond licht
Muren licht
plafond donker
Muren licht
plafond licht

1.  Een kamer met donkere muren oogt smaller.
2.  Een kamer met een donker plafond oogt lager.
3.  Een kamer met een licht plafond en lichte muren oogt ruimer.

Zwart: Zwart is strak en somber als er teveel van gebruikt wordt. Zwart kan goed in combinatie met elke andere kleur als accent gebruikt worden, maar wanneer er teveel zwart in een kamer is, gaat dit ten kosten van het licht en de sfeer.

Groen: De kleur groen heeft als eigenschap dat het rustgevend werkt. Dit komt doordat het een natuurkleur is.

Blauw: Blauw is ook een natuurkleur en oogt koel. Denk maar aan de lucht en water. Blauw wordt geassocieerd met rust en kalmte. Het is niet verstandig om een blauwtint op een muur toe te passen, die op het noorden ligt. Hiermee wordt namelijk de koele sfeer benadrukt. Wel kunt u blauw gebruiken voor een kamer op het zuiden met genoeg zonlicht.

Geel: Wanneer men aan geel denkt, komt warmte, gezelligheid, optimisme etc. naar boven. Geel kan een donkere kamer, die aan het noorden of het oosten ligt, een warme uitstraling geven.

Rood en oranje: dit zijn kleuren die een enorme warmte brengen in een kamer. Rood is een krachtige kleur. Oranje kan goed gecombineerd worden met aardetinten. Vaak worden deze kleuren gecombineerd met geel. Het geeft een warm en behaaglijk gevoel. In een kamer op het noorden kan rood soms wat donker overkomen.

Bruin: Bij de kleur bruin denken we aan comfort, elegantie en verfijning. Omdat bruin uit diverse andere kleuren is samengesteld, kan bruin met veel kleuren gecombineerd worden. Bruin is geen saaie kleur, maar juist een kleur waar je veel mee kunt in diverse soorten interieurs. Wel moet er voldoende licht in de kamer binnenkomen, om de kleur bruin goed uit te laten komen.

Paars en lila: Dit zijn chique kleuren. Ze stralen luxe en soms koninklijkheid uit.

Wat voor soorten kleuren zijn er en welke zijn goed te combineren?

Primaire kleuren
Dit zijn zeer krachtige kleuren: rood, geel en blauw. Dit zijn de enige kleuren, die niet door menging van andere kleuren samengesteld kunnen worden. Wanneer deze kleuren vermengd worden met zwart, wit of een andere kleur, verdwijnt de kracht.

Secundaire kleuren
Oranje is een voorbeeld van een secundaire kleur. Oranje ontstaat door menging van rood en geel. Groen bestaat uit de menging van blauw met geel. Tussen rood en oranje ligt een groot aantal kleurschakeringen. Het ligt er aan, hoeveel rood en geel er gemengd wordt. Het komt allemaal aan op de verhouding van beide componenten in het mengingsproces.

Complementaire kleuren
Het gaat hier om kleuren, die elkaar aanvullen. Om een paar voorbeelden te noemen: groen en rood vormen een goede combinatie (contrastkleur). Zo is het ook met geel en paars of blauw en oranje. Deze kleuren liggen tegenover elkaar in de kleurencirkel. Als er met twee complementaire kleuren wordt gewerkt, ontstaan mooie kleurcombinaties. Zie kleurencirkel.

In bepaalde gevallen, wordt er een combinatie gemaakt van complementaire kleuren, waardoor je een contrast krijgt. Dit is echter niet altijd nodig om toch een speciale sfeer te realiseren. In andere gevallen kiezen we voor een ton sur ton combinatie. Ton sur ton wil zeggen, dat er een combinatie wordt gemaakt van kleuren in dezelfde tint, maar dan in een donkere of een lichtere nuance. Dit kan een heel verrassend effect geven.

    

Met de kleur van de muren en het plafond bepalen we natuurlijk een groot deel van de sfeer, maar ook accessoires in een passende kleur, zijn zeer sfeervol en decoratief.

Bij het uitkiezen van de kleur voor de muren, kunt u een proefstuk maken van Ī 1 m≤, zodat u een goed beeld krijgt van de kleur. Wat ook essentieel is bij het uitzoeken van de kleur, is het staal bekijken op diverse momenten van de dag. In de ochtend is het licht anders dan in de middag of de avond.

Wanneer u verf laat mengen, neem dan een ruime hoeveelheid, zodat u voldoende verf overhoudt om later evt. nog wat bij te kunnen werken. Dezelfde kleur later weer precies opnieuw bij mengen, lukt namelijk niet altijd.

Wonen met stijl en karakter...
Zorgvuldig geselecteerde kleuren, materialen, meubels en accessoires, vormen de kern van onze interieuradviezen. Rekening houdende met uw bestaande interieur, geeft Tiver Interieurs uw woonomgeving een uitstraling die perfect aansluit op uw persoonlijke woonwensen.

 
   
   Onderhoudstip: Hoe kun je ongelakte meubelen onderhouden?

Dit soort meubelen, zijn vaak in de was of in de olie gezet. Krasjes zijn daardoor minder opvallend. Dit type meubel is zeer gevoelig voor vocht. Er ontstaan gemakkelijk vlekken en kringen. Ongelakte meubelen kunt u het beste onderhouden door ze met een zachte doek op te wrijven. 2 keer per jaar dient u de meubels dan met olie of bijenwas te behandelen en met zachte (verwarmde) doeken na te wrijven. Oude waslagen kunnen met terpentine verwijderd worden.

 
   
   Vlekkentip: Hoe haal je een vlek uit een ongelakt meubel?

Een vlek in een ongelakt meubel, kan verwijderd worden met een vochtige doek of een borstel met wat schuurpoeder. Daarna met vochtige doek met schoon water nabehandelen en droogwrijven. Eventueel wat terpentine gebruiken of met heel fijn schuurpapier lichtjes in de richting van de nerf de vlek of kring wat op schuren. Vervolgens nabehandelen met olie of bijenwas zonder siliconen. Geen staalwol gebruiken omdat restjes in de nerven achter blijven en kunnen gaan roesten.

 
   
   Woonvraag: Waarom zit er zoveel prijsverschil in lederen meubelen?

Er zijn diverse soorten leder, met diverse soorten behandelingen. Zo hangt de kwaliteit van het leder o.a. af van waar het dier geleefd heeft. Stel dat het in Spanje heeft geleefd, dan is het logisch dat door de zon en de hitte, de huid veel meer heeft geleden, dan dat het dier geleefd heeft in bijvoorbeeld Duitsland of Zwitserland. Ook maakt het verschil welk deel van de huid wordt verwerkt. Over dit onderwerp valt heel veel te vertellen. Daarom hebben we besloten om hier een speciaal nummer aan te wijden. In het nummer van september 2004 zullen we dieper in gaan op de details van de soorten leder en de kwaliteit hiervan.

Heeft u een woonvraag die u graag aan ons wilt stellen, mail ons dan voor 10 augustus 2004 en misschien wordt uw vraag wel behandeld in het volgende nummer van Woontips Magazine.

 
   
   Interieursuggestie

Het is belangrijk dat u uw meubelen goed onderhoud. Tiver Interieurs heeft een ruime collectie onderhoudsmiddelen. In de maanden juli en augustus 2004 krijgt u bij Tiver Interieurs 10% korting op alle onderhoudsmiddelen. U kunt de producten bij Tiver Interieurs in de showroom kopen. Op die manier kunnen wij u het juiste product adviseren.

 
   
   Aanmelden

Hebt u het magazine ontvangen van een vriend of kennis en wilt u zich graag aanmelden op het gratis Woontips Magazine?

Vul dan hieronder uw gegevens in:

Naam:
E-mail adres:
 
 
   
   Enthousiast? Zeg het voort!

Bent u ook enthousiast over Woontips Magazine? Mail het magazine dan door aan uw vrienden en kennissen. U kunt natuurlijk ook onze website doorgeven: www.tiver.nl.

 
   
   Meer informatie

Voor meer informatie, kunt u altijd terecht op onze website www.tiver.nl.
Ook in onze showroom bent u natuurlijk van harte welkom. Wij ontvangen u in een gemoedelijke sfeer, waar u kunt genieten van de stijlvolle ambiance die u van Tiver Interieurs mag verwachten.