www.tiver.nl Nummer 14 - juli 2005 

    Woontip
    Onderhoudstip
    Vlekkentip
    Woonvraag
    Interieursuggestie

Aantal leden: 3843


Ik heb voor u een Woontips Magazine Special gemaakt over ruimte-indeling, waarvan nummer 13 het eerste deel was. Hierin behandelden we de basisaspecten die u moet weten voordat u een ruimte gaat (her)indelen. Als u dit nummer nog niet gelezen hebt, zou ik dat zeker eerst doen, omdat dit een goede basis geeft voor de informatie in dit nummer van Woontips Magazine.

Omdat er zoveel te vertellen valt over dit onderwerp, gebruiken we nummer 14 ook nog om u uitgebreide informatie te geven over ruimte-indeling.


Ik wens u veel leesplezier!


Carolien Geurtsen-Vermeulen
Hoofdredactrice Woontips Magazine

   
   Woontip: Basistips ruimte-indeling deel 2

Zoals ik vorige keer al aangaf, kan het zijn dat u alles wilt vernieuwen, enkele stukken wilt vervangen of gewoon uw bestaande meubelen eens anders neer wilt zetten. In alle gevallen is het handig om wat meer kennis te hebben over ruimte-indelen.

Vorige keer gaven we enkele basistips om uw ruimte in te delen. In dit nummer gaan we dieper in op dit onderwerp.

Plattegronden heb je in diverse schalen. Schaal 1:100 + 1:50 + 1:20 zijn de meest voorkomende. 1:100 wil zeggen dat 1 centimeter in werkelijkheid 100 centimeter is. Plattegronden van 1:100 + 1:50 worden vaak gebruikt bij bouwtekeningen. 1:100 geeft een goed totaalbeeld van een huis en 1:50 gebruikt men vaak om de verschillende vertrekken aan te geven. 1:20 gebruiken we meestal in de interieurbranche. Het is een behoorlijke maat plattegrond, waardoor u een goed beeld krijgt van de ruimte en de indeling ervan.

Er zijn speciale tekens die een raam aangeven, een deur, een enkele muur, een spouwmuur enzovoort. Het is belangrijk dat u goed weet waar de ramen en deuren zitten en dat u weet naar welke kant de deuren open gaan.

Indeling eethoek
Het is logisch dat de eethoek dicht bij de keuken ligt. Dit is praktisch met het opdekken en afruimen van de tafel of als u tussendoor even iets wilt pakken uit de keuken.

Afhankelijk van de ruimte kiest u voor een bepaalde soort/maat eetkamertafel. Zo zijn er tafels met een vast blad in diverse vormen, maar bijvoorbeeld ook vierkante tafels die u rond kunt maken of rechthoekige tafels die u ovaal kunt maken. Dan hebben we ook nog de vierkante, rechthoekige en ronde tafels die u uit kunt schuiven met inlegbladen ertussen. Genoeg keuze dus...

Niet alleen de ruimte die u hebt, maar ook uw gezinssituatie bepaalt wat voor soort tafel het meest geschikt is. Wanneer u met 2 personen bent en u krijgt bijvoorbeeld regelmatig uw kinderen op visite om te eten, dan is het handig om een tafel te hebben die u groter kunt maken. De vorm is dan afhankelijk van de ruimte waar de tafel komt te staan. Wanneer u een kleine ruimte hebt, is een uitschuifbare of uitklapbare tafel ideaal wanneer u bezoek krijgt. Dan is de standaard maat het beste voor de ruimte en u kunt toch goed uit de voeten wanneer u een keer wat meer bezoek krijgt.

Aan de tafel kunnen allerlei stoelen gezet worden. Zo kennen we de houten eetkamerstoelen met een houten poot en eventueel een zitkussen (met en zonder armleuning). Daarnaast zijn er gestoffeerde eetkamerstoelen met een hoge of lage rug op poten (met en zonder armleuning). Waar tegenwoordig ook vaak voor gekozen wordt, zijn de eetkamerfauteuils. Het zijn stoelen op kleine pootjes of op wieltjes die tot aan de grond gestoffeerd zijn en een armleuning hebben (met hoge en lage rugleuning). Wanneer u kiest voor een stoel met armleuning, is het raadzaam om de hoogte van de armleuning en de maat tussen vloer en onderkant tafel te meten, zodat u zeker weet dat de stoelen onder de tafel passen.


Klik op de foto en bekijk de mogelijkheden van de eetkamerstoelen.

Wat voor stoelen we ook nemen. Het is altijd belangrijk dat er genoeg loop rond de eethoek blijft. Daarbij moeten we rekening houden met het feit dat de stoelen naar achteren geschoven worden als men aan tafel gaat. Hiervoor dient u ongeveer 80 à 90 centimeter te rekenen per stoel. Dus als de tafel 100 centimeter breed is, moet u er aan weerszijde 90 centimeter bij tellen voor de ruimte. U hebt dan dus 280 centimeter in de breedte nodig aan ruimte.

Bij tafels waar de poten op de hoek staan, hebt u meer ruimte tussen de poten. Als u de tafel dan iets langer neemt, kunnen er 3 stoelen naast elkaar staan. U hoeft dan op de kopse kant van de tafel geen stoelen meer te zetten, dus die ruimte bespaart u dan. Als er veel zitplaatsen gewenst zijn en er is genoeg ruimte, dan kunt u ook op de kopse kanten stoelen zetten. Wanneer u er alleen 3 naast elkaar zet aan weerszijde, is het gebruikelijk om of allemaal armstoelen of allemaal stoelen zonder arm te nemen. Bij een tafel met aan de lange zijde 2 stoelen aan weerszijde en op de kopse kanten nog 2, dan zijn er 2 mogelijkheden. U kunt allemaal dezelfde stoelen nemen of u neemt de stoelen op de lange zijde zonder arm en de stoelen op de kopse kant met arm.

Kleed eethoek
Wij adviseren als kleed onder de eethoek doorgaans een vast kleed en geen hoogpolig kleed. Bij de eethoek hebben we vaak meer kans dat er eten op het kleed valt dan bij de zithoek. U kunt zich wel voorstellen dat het niet ideaal is als dit gebeurt bij een hoogpolig kleed. Het eten valt dan tussen de polen en draden in en blijft er niet bovenop liggen. Bij een vast kleed (waar de polen dicht tegen elkaar liggen en kort zijn), hebt u dit probleem niet. U ziet wat er valt en het is eenvoudiger te reinigen.

Een vast laagpolig kleed heeft nog meer voordelen. Wanneer we een hoogpolig kleed onder de eethoek leggen is het moeilijker om de stoelen te verschuiven. Of er nou wieltjes of pootjes onder zitten, op een hoogpolig kleed gaat het schuiven stroever dan op een vast kleed.

Maat kleed
U telt ± 90 centimeter voor het naar achteren schuiven van de stoelen. Dit is ook ongeveer de afstand die u aan alle zijden van de tafel telt om de maat van het kleed te bepalen. Het is namelijk vervelend als de stoelen maar half op het kleed staan of als u er steeds achter blijft haken als u de stoelen verschuift. Als er aan de kopse kanten geen stoelen staan, hoeft daar niet helemaal 90 centimeter bijgeteld te worden.

Advies van de binnenhuisadviseur
Bij het maken van het definitieve interieurplan, is het advies van de binnenhuisadviseur onmisbaar. Bij Tiver Interieurs is dat mijn man Sam Geurtsen. Hij geeft u een eerlijk en deskundig advies dat afgestemd is op uw woonwensen.

Zo'n maatwerk interieuradvies bestaat doorgaans uit een oriënterend gesprek, een inventarisatie bij u thuis en een follow-up gesprek waarin het uitgewerkte advies wordt besproken. Er wordt veel tijd aan besteed, vandaar dat zo'n advies normaal € 215,- kost. Dit advies geven wij aan mensen die gecharmeerd zijn van onze meubelen en de intentie hebben om met ons verder te gaan. Het advies is in die zin vrijblijvend, dat wij geen kosten in rekening brengen mocht het uiteindelijk niet doorgaan of uitgesteld worden.

Voor geïnteresseerde leden van Woontips Magazine die in een straal van 50 kilometer rond Valkenswaard wonen geven wij dit advies nu gratis!

Wanneer u verder weg woont en toch graag door ons geholpen wilt worden, staan wij natuurlijk ook voor u klaar. Bel ons dan even, zodat we samen af kunnen spreken hoe we dit kunnen verwezenlijken voor u.

Kijk bij interieursuggestie en ga ook zelf aan de slag met het indelen van uw woonkamer!

 
   
   Onderhoudstip: Onderhoud laminaat

Reinig de laminaatvloer met een dweil of mop. Wring deze dweil/mop goed uit, want hiermee voorkomt u dat het gaat strepen of vlekkerig wordt. Bij voorkeur gebruikt u speciale laminaatcleaner.

Wanneer u het laminaat een keer grondig wilt reinigen gebruikt u super laminaatcleaner voor het ontvetten van uw laminaatvloer. U moet dan de vloer daarna goed nadweilen met een goed uigespoelde dweil/mop.

 
   
   Vlekkentip: Vlek in laminaat

Hardnekkige vlekken in een laminaatvloer kunt u verwijderen met onverdunde super laminaatcleaner. Wanneer een vlek hiermee nog steeds niet verdwijnt, kunt u aceton, terpentine of wasbenzine gebruiken.

Let op: Gebruik nooit middelen met een schurende werking!

 
   
   Woonvraag: Beschadiging houten vloeren

Vraag:
Hoe kan ik mijn houten vloer beschermen tegen krassen door de zitmeubelen?

Antwoord:
Wanneer u eetkamerfauteuils op wieltjes wilt, kunt u deze nemen met een rubberen coating. Er zit een rubberen laagje om het wieltje die de houten vloer beschermt tegen krassen. Voor eetkamerstoelen met pootjes of zitmeubelen met pootjes, is het raadzaam om hier vilt onder te lijmen. Nu heb je allerlei soorten vilt. Wij gebruiken zelf vilt dat je in vorm moet snijden en dat je er met bizonkit op moet lijmen.

Voor de consument zijn echter diverse varianten verkrijgbaar, bijvoorbeeld viltdoppen met een plaklaag of met een spijker. De viltdoppen met een spijker blijven beter zitten, omdat deze bij schuiven beter op zijn plaats blijven zitten.

 
   
   Interieursuggestie: Zelf aan de slag met het indelen van uw woonkamer

Zelf aan de slag

Voordat u een binnenhuisadviseur in de arm neemt is het goed om na te denken over wat uw woonwensen zijn. Ook is het leuk om alvast eens te bekijken wat voor soort meubelen u zou willen hebben en in wat voor maat.

Om dit voor u overzichtelijk te maken hebben wij voor u een doe-het-zelf-pakket samengesteld. Wat kunt u hiermee doen? U kunt uw woonkamer op schaal tekenen op een wit vel papier. U legt daar vervolgens een vel kalkpapier overheen en u schetst hier de meubelen in. Een andere manier is om uit het dik gele papier schablonen op schaal te knippen (maat is hierbij belangrijker dan de vorm). Hiermee kunt u vervolgens gaan schuiven in de plattegrond, zodat u een goed overzicht krijgt van wat de meubelen doen in de ruimte.

Doe-het-zelf-pakketInhoud doe-het-zelf-pakket:

- Kartonnen koker
- Liniaal op schaal
- Fineliner zwart
- Potlood 3H
- Gum
- 2 x A3 wit papier
- 4 x A3 transparant kalkpapier
- 2 x A4 dik geel papier
  (om schablonen uit te knippen)


Prijs compleet pakket: € 13,50 (inclusief verzendkosten)


Klik hier om te bestellen.