www.tiver.nl Nummer 13 - juni 2005 

    Woontip
    Onderhoudstip
    Vlekkentip
    Woonvraag
    Interieursuggestie

Aantal leden: 3655


Welkom bij nummer 13 van Woontips Magazine. In nummer 11 + nummer 12 las u over de diverse mogelijkheden van zonwering binnenshuis.

In dit nummer + het volgende nummer van Woontips Magazine krijgt u basistips voor het indelen van uw woonkamer. Handig om te weten wanneer u eens iets anders wilt dan de opstelling die u nu hebt.

Lees gauw verder en ontdek de handige tips en trucs voor het indelen van uw woonkamer.


Ik wens u veel leesplezier!


Carolien Geurtsen-Vermeulen
Hoofdredactrice Woontips Magazine

   
   Woontip: Basistips ruimte-indeling

Wanneer u uw woonkamer opnieuw wilt inrichten, kan dit door alles te vernieuwen, enkele stukken te vervangen of uw bestaande meubelen anders op te stellen.

In alle gevallen is het handig om wat meer kennis te hebben over ruimte-indeling. In dit nummer van Woontips Magazine krijgt u daarom handige tips en adviezen omtrent de indeling van uw woonkamer. We behandelen dingen als inventariseren, het maken van een functieplan met daarbij praktische tips. Volgende keer gaan we kijken naar soorten plattegronden, praktische indelingen, diverse opstellingen en hoe u het zelf in de praktijk kunt brengen.

Voordat u uw kamer gaat verzetten/indelen is het belangrijk dat u enkele stappen doorloopt:

Inventariseren
Waarom is het zo belangrijk dat u wat zaken gaat inventariseren alvorens u begint met het indelen van uw woonkamer? Afhankelijk van uw woonwensen wordt de kamer ingedeeld. Als u hier van tevoren niet over nadenkt, komt u misschien later voor vervelende verrassingen te staan.

Wat moet er vervangen worden?
Als u niet alleen uw meubelen anders wilt zetten, maar ook dingen wilt vervangen, is het goed om te inventariseren wat u graag wilt behouden en wat er vervangen moet worden. Maak hiervan een lijst en neem de maten op van deze meubelen, zodat u een goed overzicht hebt.

Bekijk hoe uw gezinssituatie is en hoe u graag leeft in huis. De ene persoon ligt graag op de bank, een ander zit graag in een fauteuil met ondersteuning voor schouders en hoofd, weer iemand anders legt graag de benen omhoog. Als u hierover nadenkt voordat u nieuwe meubels gaat aanschaffen, kunt u ze perfect aanpassen op uw woonwensen. Afhankelijk van de grootte van uw gezin, moeten er ook genoeg zitplaatsen zijn aan de eetkamertafel en in de zithoek. Uit praktisch oogpunt kan voor een grote bank worden gekozen als daar genoeg plaats voor is. Hier kunnen meer mensen op zitten dan op 2 fauteuils bijvoorbeeld.

Voor mensen met kinderen is het soms gewenst dat er een aparte speelhoek komt. Wanneer u regelmatig thuis werkt is een werkplek misschien gewenst. Zo zijn er allerlei vragen die u zichzelf kunt stellen om een goed beeld te vormen over wat uw woonwensen nu eigenlijk zijn.


Bepaal uw smaak
Wanneer het alweer wat jaren geleden is dat u nieuwe meubelen hebt gekocht, is het belangrijk dat u opnieuw uw smaak bepaalt. Hoe doet u dit? Door het lezen/bekijken van woonmagazines, het kijken van TV-programma's over wonen en het bezoeken van woonwinkels kunt u proeven van de diverse woonsferen van deze tijd. Het is prettig om goed te weten wat u mooi vindt en wat u eraan wilt besteden, zodat u uiteindelijk 100% tevreden zult zijn met het behaalde resultaat.


Maak een functieplan Plattegrond
Waar gaat u wat plaatsen in de ruimte? In de meeste woonkamers is er in ieder geval ruimte voor een zithoek en een eethoek. Het is logisch dat de eethoek het dichtst bij de keuken staat. Hoewel dit geen must is, is het wel het meest praktische. Als u de hete pannen op tafel gaat zetten, is het niet handig om eerst de halve woonkamer door te moeten. De zithoek komt dan aan de andere kant van de kamer. Afhankelijk van de ruimte kunt u de indeling van uw zithoek bepalen.

Bij het indelen van de zithoek spelen de plaats van een open haard en de TV een belangrijke rol. In sommige huizen hangt de TV aan de muur, soms in een kast, soms op een kast, soms in de hoek... maar de TV is bijna altijd een item in de zithoek waar rekening mee gehouden moet worden. Zorg dat u vanuit meerdere zitplaatsen kunt kijken naar de TV. Ook een open haard is een veelvoorkomend element in het interieur. Soms is het best wel eens puzzelen om de opstelling zodanig te krijgen dat het voor zowel haard als TV praktisch is. Vandaar dat wij u adviseren om een plattegrond te maken van uw kamer. Hierin kunt u dan naar harte lust gaan schuiven met sjablonen. Met de indeling van de zithoek zijn allerlei combinaties mogelijk. Hier kom ik op terug in het volgende nummer van Woontips Magazine.

Diverse zaken zijn van invloed op het indelen van uw kamer, zoals: plaats en hoogte van de ramen, hoe breed is de muur, waar komt u binnen, hoeveel zitplaatsen zijn gewenst. Let er bij het indelen van uw woonkamer ook altijd op dat u genoeg loopruimte hebt. Hiermee bedoel ik dat er genoeg ruimte moet zijn tussen bijvoorbeeld de salontafel en de bank, de eethoek en de zithoek enzovoort. Soms wordt gedacht dat bijna iedere vierkante meter gevuld moet zijn, maar dat is niet zo. Natuurlijk houdt de ene persoon van een wat vollere kamer en de ander houdt van meer ruimte, maar over het algemeen komt ruimte in een interieur de indeling ten goede. Het blijft overzichtelijk en het creŽert rust.

Om te kijken of bepaalde meubelen in uw interieur passen, is het handig om een plattegrond te maken van uw kamer. Als u de maten op hebt genomen van de meubelen, dan kunt u hiervan heel gemakkelijk op schaal sjablonen maken. U kunt dan goed zien hoe iets uitpakt in de ruimte.

Volgende keer gaan we kijken naar het daadwerkelijk indelen van de woonkamer.

Om u te helpen bij het indelen van uw woonkamer, bieden wij u in het volgende Woontips Magazine een pakket aan met materialen die u nodig hebt bij het maken van een plattegrond en het indelen ervan.

Dit was deel 1 van de mini-serie ruimte-indeling. Volgende keer gaan we verder met dit onderwerp en gaan we u nog meer handige tips geven.

 
   
   Onderhoudstip: Verlengstukken eetkamertafel

Tegenwoordig zien we steeds vaker eetkamertafels die verlengd kunnen worden. Dit kan bijvoorbeeld door middel van tussenbladen, tuimelbladen of uitklapbare zijkanten. Vaak gebruiken we de tafel standaard ingeklapt. Dat wil zeggen dat de verlengstukken niet met licht in aanraking komen. Vooral met bijvoorbeeld kersenhout hebt u kans dat het hout wat verkleurd in de loop van de tijd door het licht.

Mijn tip voor u is: als u op vakantie gaat, haal dan de verlengstukken te voorschijn en leg deze op een lichte plaats in huis, zodat deze wat bij kunnen kleuren. Omdat u op vakantie bent, liggen ze u niet in de weg...

 
   
   Vlekkentip: Witte plek in het hout

Wanneer u een hete pan of bijvoorbeeld een heet glas thee op een gelakte houten tafel zet, is de kans groot dat er een witte plek verschijnt op het hout.

Wanneer dit gebeurt kunt u hier zelf niets meer aan doen. De tafel zou opnieuw geschuurd en gelakt moeten worden en dat is een kostbaar verhaal.

Zorg dus altijd dat u uitkijkt met hete dingen zetten op gelakte oppervlakten. Het gebruik van onderzetters voorkomt dat de tafel door hitte beschadigt.

 
   
   Woonvraag: Wat is de levertijd van meubelen?

Als u van plan bent om uw interieur te gaan veranderen, is het fijn om te weten hoe lang de levertijd is op uw meubelen. Omdat niet alle meubelen van dezelfde fabriek komen, is het ook niet altijd hetzelfde. Ook de tijd van het jaar kan een rol spelen. Zo zijn fabrieken in de zomer vaak 3 weken gesloten. Dit moet bij de levertijd worden opgeteld. Wanneer u meubelen zoekt met een goede kwaliteit en die speciaal voor u gemaakt worden, moet u op een levertijd rekenen tussen 8 en 10 weken. Soms pakt het gunstig uit en hebt u de meubelen al binnen 6 weken en soms duurt het wat langer en is de levertijd bijvoorbeeld 12 weken.

Tip:
Gebruik de zomertijd als levertijd. Als u nu meubelen bestelt, krijgt u ze binnen in september. U kunt dan fijn uw huis in orde maken voor de tijd dat we weer meer binnen leven en gebruik maken van ons interieur.


Woontips Magazine bestaat precies 1 jaar. Door het jaar heen hebben we zoveel mogelijk van uw woonvragen behandelt.

U krijgt opnieuw de mogelijkheid om uw woonvragen bij ons in te dienen, zodat we die in het komende jaar kunnen gaan behandelen. Ook door het jaar heen mag u ons natuurlijk altijd mailen als u een woonvraag hebt. We kiezen enkele vragen uit en behandelen deze in Woontips Magazine.

Stel uw woonvraag en mail ons mail@tiver.nl.

 
   
   Interieursuggestie: Eethoek met 40% korting!

In onze showroom staat het neusje van de zalm op het gebied van meubelen, verlichting en accessoires. Om onze collectie af en toe eens te wisselen, bieden wij sommige stukken aan met korting.

Maar voor onze lezers van Woontips Magazine hebben we echt iets spectaculairs...

VERKOCHT
Voor meer aanbiedingen klik hier

Eethoek van RAC met 40% korting!!!

Aanbieding


Klik hier voor meer informatie over deze uitzonderlijke aanbieding.

Voor meer aanbiedingen klik hier